Pozor na falošné plnomocenstvá

24.01.2016 19:13

Plnomocenstvo je právny inštitút, ktorý umožňuje nechať sa na určené úkony zastupovať inou osobou, pričom práva a povinnosti vznikajú priamo zastúpenému. Nepríjemnou stránkou je jeho časté falšovanie.

Ak kupujete nehnuteľnosť od osoby, ktorá vystupuje ako splnomocnenec vlastníka nehnuteľnosti, odporúčame vám preveriť si nielen obsahové náležitosti plnomocenstva, ale aj to, či vlastník nehnuteľnosti skutočne plnomocenstvo tejto osobe udelil.

V praxi sa často stáva, že samotný podpis a overovacia doložka (notára alebo matriky) sú falošné, čo kataster pri prevode neskúma. Vlastnícke právo k nehnuteľnosti prevedie na dobromyseľného kupujúceho, ktorý kúpnu cenu uhradí priamo podvodníkovi! Pravosť overovacej doložky notára je možné preveriť si v notárskom centrálnom registri na stránke www.notar.sk.

Nepravé plnomocenstvo je len jeden z mnohých realitných podvodov, s ktorými sa možno na našom realitnom trhu stretnúť. Prevencia a účinná obrana proti realitným podvodom tvorí preto jednu z tematických oblastí, na ktoré kladie Slovenská realitná akadémia dôraz v rámci svojho akreditovaného kurzu Realitný obchod v praxi. Absolventi sú oboznámení so širokým spektrom realitných podvodov, naučia sa ich identifikovať a aj to, ako pred nimi svojich klientov účinne ochrániť.

Zdroj: www.sora.sk