Hypotekárny úver

21.04.2009 18:58

Hypotekárny úver je pôžička na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, ktorá je zaručená nehnuteľnosťou. V súčasnosti poskytujú hypotekárne úvery ako produkt viaceré banky na Slovensku.

Hypotekárny úver je úver s lehotou splatnosti najmenej štyri roky a najviac 30 rokov zabezpečený záložným právom k tuzemskej nehnuteľnosti, a to aj rozostavanej, ktorý je  financovaný najmenej vo výške 90 % prostredníctvom vydávania a predaja hypotekárnych záložných listov hypotekárnou bankou, a ktorý poskytuje hypotekárna banka na vymedzené účely.

Rozdiel v jednotlivých bankách je vo výške poplatkov za poskytnutie hypotekárneho úveru a tiež vo výške úrokových sadzieb.

Od 1. januára 2007 majú žiadatelia o hypotekárny úver vo veku od 18 do 35 rokov, pri splnení stanovených podmienok, možnosť požiadať o čerpania úveru so zníženou úrokovou sadzbou.

Použitie úveru:

- nadobudnutie nehnuteľnosti alebo jej časti,
- výstavbu alebo zmenu dokončených stavieb,
- údržbu nehnuteľností,
- splatenie poskytnutého úveru použitého na účely nadobudnutia, rekonštrukcie alebo výstavby nehnuteľnosti, ktorý je hypotekárnym úverom poskytnutým hypotekárnou bankou v konkurze,
- splatenie poskytnutého úveru použitého na účely nadobudnutia, rekonštrukcie alebo výstavby nehnuteľnosti, ktorý nie je hypotekárnym úverom

Hypotekárny úver sa nedá použiť na vysporiadanie dedičského podielu, na vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, na preúverovanie stavebných úverov na hypotekárne úvery s poskytnutím štátneho príspevku.

Postup pri vybavovaní úveru:

1. vedieť akú nehnuteľnosť budete kupovať, aká bude kúpna cena – teda na aký účel budete vybavovať úver. K tomu, aby ste vedeli presne akú nehnuteľnosť idete kupovať je potrebné preveriť list vlastníctva k danej nehnuteľnosti (informácia o vlastníkovi, nehnuteľnosti, ťarchách alebo iných obmedzeniach, tiež či sú všetky stavby zapísané na liste vlastníctva a všetci vlastníci...)

2. pripraviť celú dokumentáciu:

a.) kúpnopredajná zmluva (pre schválenie postačuje návrh kúpno-predajnej zmluvy)
b.) návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností s vyznačením pečiatky s dátumom a vkladovým číslom na správe katastra
c.) originál výpisu z katastra nehnuteľností (LIST VLASTNÍCTVA) určený na právne úkony nie starší ako 3 mesiace
d.) ocenenie zastavanej nehnuteľnosti + vinkuláciu poistného tejto nehnuteľnosti v prospech banky (banka, ktorá poskytuje hypotekárny úver určí znalca z odboru stavebníctva, ktorý vypracuje znalecký posudok na zastavanú nehnuteľnosť)

V prípade žiadosti o úver na kúpu bytu vo výstavbe je potrebné priložiť:
        zmluvu o dielo
        zmluvu o výstavbe resp. zmluvu o budúcej zmluve o prevode vlastníctva bytu
        faktúry a doklady o úhrade

V prípade žiadosti o úver na kúpu rodinného domu vo výstavbe je potrebné priložiť ešte aj:
        geometrický plán na zameranie rozostavanej stavby
        originál alebo overená kópia právoplatného stavebného povolenia na stavbu

3. doložiť výšky príjmov (daňové priznanie, potvrdenie prímu od zamestnávateľa)

4. zaplatiť poplatky

- poplatok za spracovanie žiadosti, je potrebné zaplatiť priamo pri podávaní žiadosti a v prípade zamietnutia žiadosti sa tento nevracia späť
- poplatky za znalecký posudok ako aj všetky náklady spojené s dokumentáciou hradí žiadateľ o hypotekárny úver

Národná banka Slovenska môže svojím rozhodnutím vydaným na základe žiadosti hypotekárnej banky z dôvodov hodných osobitného zreteľa najdlhšie na obdobie 2  rokov určiť osobitné podmienky financovania hypotekárnych úverov a komunálnych úverov najmenej vo výške 70 % prostredníctvom vydávania a predaja hypotekárnych záložných listov hypotekárnou bankou alebo vydávania a predaja komunálnych obligácií hypotekárnou bankou a to aj opakovane. Dôvodom hodným osobitného zreteľa je najmä snaha o zachovanie stability finančného sektora. Z uvedeného dôvodu sa o podmienkach informujte priamo v bankách.

Hypotekárne úvery ponúka u nás viacero bankových inštitúcií. Silnejúca konkurencia medzi nimi prináša klientom výhody, banky čiastočne znižujú úrokové sadzby z úverov nadol a ako záložné právo akceptujú aj rozostavané nehnuteľnosti.

Každý, kto sa rozhodne riešiť svoju otázku bývania prostredníctvom hypotekárneho úveru, musí teda spĺňať predovšetkým dve základné podmienky:

- musí preukázať dostatočný príjem na splácanie požadovaného úveru,
- zabezpečiť úver tuzemskou nehnuteľnosťou.

Podľa zákona má každá fyzická osoba, ktorá čerpá hypotekárny úver na zabezpečenie bývania, nárok na štátny príspevok. Výška štátneho príspevku sa každoročne určuje zákonom o štátnom rozpočte. Od 1. januára 2005, a platí to aj pre 2009, je však výška štátneho príspevku k hypotekárnym úverom 0 %.

Postupy jednotlivých bánk pri udeľovaní úveru sa líšia pri dokumentácii žiadosti Kto sa rozhodne pre konkrétnu banku, dostane v nej presný zoznam potrebných dokumentov. Na základe znaleckého posudku je určená hodnota nehnuteľnosti, a tým aj maximálna výška úveru. Znalci musia byť spravidla akceptovaní bankou. Banka poskytne ich zoznam. Všetky náklady spojené s ohodnocovaním nehnuteľností hradí žiadateľ, takisto ako všetky náklady spojené s dokumentáciou.