Podvody na realitnom trhu

06.06.2009 16:17

Pri predaji/kúpe nehnuteľností ide o značné veľké finančné prostriedky, ktoré sú neraz veľkým lákadlom pre podvodníkov. Predísť tomuto riziku je možné pomocou dôveryhodného realitného makléra alebo sprostredkovateľa predaja. Predovšetkým kupujúci by si mal overiť všetky fakty a obrátiť sa aj na odborníkov, či už právnika, alebo iného odborníka.

Podvodníci na trhu s nehnuteľnosťami:

Nepravý predajca bytu: použije pri predaji falošné alebo odcudzené doklady, byt ponúka pod cenu v inzercii, vyberá si kupcov, ktorí potrebujú rýchlo vyriešiť svoju bytovú otázku a žiada peniaze v hotovosti, ...napríklad si krátkodobo prenajme byt od majiteľa a predá ho za „výhodnú cenu“

Alebo sú aj podvodníci, čo byt predajú viacerým záujemcom...

Riziko podvodu hrozí aj pri transakcii prostredníctvom realitnej kancelárie, je však nižšie a dá sa skôr odhaliť, dôveru realitnej kancelárie môže kupujúci aj predávajúci získať tak, že posúdi, či realitná kancelária je veľká, či ide o sieť realitných kancelárií, overiť si ju môže aj na internetovej stránke, pokiaľ klient má pochybnosti pri podpisovaní zmluvy s realitnou kanceláriou, nemusí podpisovať hneď, ale môže si ju nechať overiť odborníkom, resp. právnikom.

Náš Trestný zákon pojem „podvod s nehnuteľnosťami“ nepozná a trestné činy tohto charakteru spadajú po paragraf 221 – podvod.

 

Spracoval: Miloš Kasal