Energetický certifikát

04.04.2013 17:29
Energetický certifikát nie je žiadna novinka. V zmysle zákona č. 555/2005 Z. z. ho povinne musia mať všetky novostavby a rekonštruované stavby už od roku 2008. Treba ho mať aj k stavebnému povoleniu.
 
Až od januára 2013 sa však údaje z neho musia povinne objaviť aj v každom ozname o predaji či prenájme konkrétnej nehnuteľnosti. Túto povinnosť upravuje zákon č. 300/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov.
 
Vlastník budovy je povinný mať energetický certifikát ku dňu uzatvorenia zmluvy o predaji alebo nájme budovy alebo jej samostatnej časti a pri predaji budovy odovzdať platný certifikát novému majiteľovi budovy, alebo pri prenájme budovy odovzdať kópiu energetického certifikátu nájomcovi.
 
Ak vlastník stavby predáva rozostavanú budovu, na ktorú ešte nie je vyhotovený energetický certifikát, je povinný poskytnúť nadobúdateľovi projektové energetické hodnotenie; rovnako je povinný postupovať, ak sa so stavbou ešte nezačalo, ale už je zhotovená projektová dokumentácia.
 
Vlastník budovy musí ako súčasť ponuky na predaj alebo prenájom budovy uviesť v reklame v komerčnom médiu aj ukazovateľ jej integrovanej energetickej hospodárnosti z energetického certifikátu.
 
Vlastník bytu sa pri predaji vyhne povinnosti zverejňovať hodnoty certifikátu v inzeráte len v prípade, ak ho panelák či bytovka nemá.
 
Vlastník budovy sa za nesplnenie uvedených povinností dopustí priestupku a môže byť pokutovaný až do výšky 2 000 €.